Verwijderen implantaten

 • Anonymous avatar

  Wie heeft er ervaring met het definitief laten verwijderen van siliconenimplantaten ?

  Ik zou graag zoveel mogelijk informatie willen hebben hierover.

 • Anonymous avatar

  Hoi,

  Ik heb 4 jaar geleden mijn borstimplantaten laten verwijderen door Dr. Koeijers in Deventer en heb 2 redelijk slappe borstjes met aan beide kanten een groot litteken eronder overgehouden. De reden dat ik de implantaten heb laten verwijderen is dat ik na een paar jaar aan een kant steeds ergere kapselcontractie kreeg en de borsten er na 10 jaar uitzagen en aanvoelden als harde ronde ballen.

  Persoonlijk denk ik dat dit de maximale levensduur is van de implantaten, al had ik goede kwaliteit implantaten: double lumen van Mc Ghann. Deze hebben een kern van siliconen en de buitenkant is gevuld met een zoutwateroplossing. Maar de zakjes waar dit inzit zijn toch weer van siliconen en gaan zweten en zo komen er miniscule siliconendeeltjes in het lichaam. Ik heb de implantaten na verwijdering gezien en het waren harde vervormde dingen met een plakkerige verslijmde buitenkant en wat was ik blij dat ik deze niet meer in mijn lichaam had!

  De operatie is destijds volledig vergoed door de verzekering en ik zou wel weer grotere borsten willen hebben maar absoluut geen implantaten meer. Je moet dan ca. iedere 10 à 15 jaar onder het mes en dat had ik mij niet gerealiseerd van tevoren. Ik zou iedereen een borstvergroting met implantaten willen afraden, het is maar voor enkele jaren mooi en dan gaat het lichaam toch reageren, vergelijk het met een splinter in de huid als lichaamsvreemd materiaal. Ook verandert je bloedbeeld, heel eng allemaal en daar hoor je geen plastisch chirurg over!

 • Anonymous avatar

  Mij is ook niks verteld dat die dingen gevaarlijk waren..

  sinds ik dit weet heb ik er dus ook ontzettende spijt van, maar mij werd beloofd dat een borstlift met prothese duurzamer was, bovendien was ook aan de voor/na foto's te zien dat het mooier was.

  Ik ben dus iemand die te kampen had met extreem hangende borsten en niet echt voor een borstvergroting ging. Voor de operatie had ik immers ook al een D cup. na de lift heb ik dat ook gehouden.

  zou iemand mij kunnen vertellen hoe het erbij hangt als je 150 cc eruit laat halen? het is natuurlijk niet zo heel veel, maar wie heeft hier ervaring mee?

  Misschien is het maar een heel klein verschil en zou ik naar een grote C ofzo gaan.

  Oja, en ik maak zeker geen reklame voor plastische chirurgie! mijn borsten zijn met die lift echt verminkt! ben straks 3x geopereerd eraan en heb een walgelijk litteken en ook nog amper gevoel in mn tepel. volgens mij ga ik vroeg of laat erge kapsel vorming krijgen

 • Anonymous avatar

  Ze blijken nu implantaten te hebben die levenslange garantie hebben.

  Mijn implantaten zijn nu ruim 10 jaar oud en dat was ook de garantie die ze gaven.

  Door al die verhalen en informatie op internet ben ik bang dat die van mij ook zijn gaan lekken of gaan lekken.

  Ik heb af en toe erge steken in mijn borsten en denk dat dit door de implantaten komt.

  Toch moet ik er niet aan denken dat ik dadelijk “niks” meer heb. Toen ik geopereerd werd had ik cupmaat A, dus het was geen overbodige luxe. Ik ben bang dat ik dadelijk nog minder heb dan dat ik al had en ook nog lelijker door de littekens.

  Ik vind dat de artsen je hierover goed moeten informeren voordat je het laat doen. Daarbij is het ook nog dat de operatie vergoed werd en nu niet meer, dus ben je verplicht ze te laten verwijderen als je ze niet kunt laten vervangen (financieel gezien).

  Ik ben altijd blij geweest met mijn silliconenborsten, maar nu ben ik bang.

 • Anonymous avatar

  Ik heb in 2004 een prothesewissel gehad,ik had ze toen 15 jaar.

  Bij was een lekkage ontdekt,maar ik heb nooit klachten gehad aan die borst.

  Ga anders voor je eigen gemoedrust op controle bij een PC.

 • Anonymous avatar

  Beste EB,

  Niet bang zijn maar laat de implantaten gewoon verwijderen en je wordt een ander mens, fysiek en mentaal. Je borsten zijn na verwijdering van de implantaten van dezelfde grootte als ervoor en misschien een beetje slapper, dit trekt ook nog bij. Zie de periode van de vergrote borsten als een fase waarin dit belangrijk voor je was en die je af kunt sluiten. Ik hen in 2004 mijn implantaten laten verwijderen (zie eerdere post) en kan mijn kleine borsten nu wel accepteren al had ik natuurlijk liever grotere gehad. Maar de cosmetische industrie met zijn borstvergrotingen door siliconenimplantaten is “business” en niet alle nadelen worden door de artsen benadrukt. Zij profiteren van de onzekerheden van meisjes en vrouwen en doen of implanteren een oplossing is maar dit is maar een tijdelijke remedie die veel geld kost en levenslange her- operaties vergt met alle risico's vandien. De plastisch chirurgen kunnen wel levenslange garantie geven op de implantaten maar de implantaten blijven alleen levenslang intact wanneer zij in hun luchtdichte verpakking blijven zitten! Worden zij aan zuurstof blootgestelt dan beginnen zij te verharden en verouderen en ontstaat materiaalmoeheid. In het menselijk lichaam versnelt dit proces door de grote krachten van het lichaam die dit lichaamsvreemde materiaal wil afstoten.

  Persoonlijk ken ik niemand die langer dan enkele jaren zachte en mooie siliconenborsten houdt en heb dit ook nog nooit gelezen. Frappant vind ik wel de darmklachten en vergrote lymfeklieren (oa. in de hals) die draagsters van siliconenimplantaten vaak hebben, dit had ik zelf ook maar deze klachten verdwenen na verwijdering van de implantaten. De link naar de implantaten had ik niet gelegd. Bij toeval werd tijdens het dragen van de implantaten ontdekt dat mijn bloedbeeld anders was, met onder andere een heel hoge bloedbezinking. Door mijn plastisch chirurg werd dit afgedaan met het waarschijnlijk hebben van een ontstekinkje ergens maar ik heb mijn bloed regelmatig laten controleren en pas na verwijdering van de implantaten werden de bloedwaarden weer normaal. Ik ben er klaar mee. Laat de plastisch chirugen eens met iets beters komen ipv, het erin schuiven van tijdelijke implantaten en het opstrijken van honoraria. Misschien kunnen zij een deel van hun tijd besteden aan het onderzoeken van betere borstvergrotingsmethodes, met lichaamseigen weefsel bijvoorbeeld. Maar dit laten zij liever aan anderen over en gaan rustig verder met hun praktijken zonder hun patiënten zorgvuldig voor te lichten.

 • Anonymous avatar

  Hoe lang duurde het herstel na de verwijdering ?

  Ze halen blijkbaar niet alleen de implantaten eruit, maar ook het kapsel eromheen.

  Het is veel ingrijpender dan de vergroting was, zeggen ze.

  Ik ben in die 10 jaar dat ik ze heb 10 kilo aangekomen, dus misschien is het op die plek ook wel wat gegroeid hihi.

  Ik heb trouwens al 2 littekens onder mijn borsten, dit was voor het inbrengen van de implantaten.

  Mijn borsten voelen niet hard of als een schijf, maar gewoon natuurlijk. Maar ik kan niet binnenin kijken of ze lekken. Zou je dat zelf kunnen voelen ? Of kan alleen een PC dat ?

  Wat voor darmproblemen hebben deze vrouwen ? Ik heb namelijk ook altijd darmproblemen. Ik heb sinds een paar maanden ook last van gewrichtsklachten en ze kunnen niet verklaren waar dat vandaan komt. Ik heb ook hartritmestoornissen gekregen, maar om nou alles op de silliconen te gooien is ook zoiets.

  Groetjes,

  EB

 • Anonymous avatar

  Hoi EB,

  Het operatie is mij erg meegevallen, ik heb nauwelijks pijn gehad en mocht dezelfde dag naar huis omdat de drains niet meer lekten maar dit is natuurlijk bij iedereen anders. Ik voelde me erg plat van boven en de eerste weken waren de borsten gerimpeld als een harmonica maar dit is helemaal weggetrokken. Het kapsel is blijven zitten omdat ik weinig onderhuids vetwefsel heb en dit bij verwijdering kans geeft op perforatie van de huid. Dit kapsel is geleidelijk opgelost. Ik weet niet hoe een PC moet zien dat de protheses lekken, zelfs op röntgenfoto's lijkt me dit onzichtbaar. Misschien zie je dit doordat de borsten kleiner worden.

  Ik had het spastische dikke darm-syndroom en heb dit vaker gehoord van andere vrouwen met siliconen-implantaten, ook waren de lymfeklieren in mijn hals opgezwollen. Na verwijdering van de implantaten verdwenen geleidelijk de klachten.

  Mijn bedoeling was om na 1 jaar nieuwe implantaten (kleinere) te nemen, dit was aangeraden door Dr. Koeijers om de holtes in de borst te laten slinken. Maar mijn gezondheid ging met sprongen vooruit en ik wil geen nieuwe implantaten meer. Ik heb dus nu een slap A-cupje en draag geen bh's met vulling meer zoals de eerste tijd na de verwijdering omdat ik mij zo plat voelde. Ik wens je veel wijsheid bij je besluit, laat je de implantaten verwijderen en verandert er niets aan je gezondheid dan kan je gerust nieuwe nemen.

  Groetjes,

 • Anonymous avatar

  Graag wil ik reageren op de oproep van EB. In 2000 heb ik een borstvergroting laten doen in een Antwerps ziekenhuis (van A naar C). Na zo'n drie jaar kreeg ik last van vermoeidheid, wat helemaal niet bij mij paste. Vanaf 2006 kwamen daar veel vage klachten bij als pijnlijke gewrichten, huiduitslag, hartkloppingen, tintelingen, verkoudheden, keelontstekingen die achter elkaar de kop op bleven steken, last van m'n buik etc. De huisarts kon niets vinden, maar het was wel duidelijk dat m'n hele immuunsysteem van slag was. Rond die tijd kwam pas de gedachte bij me op, dat het wel eens aan de siliconen zou kunnen liggen. Het werd steeds erger, en ook de huisarts sloot mijn vermoeden ook niet langer uit. Al surfend op internet kwam ik in contact met Mevrouw Boots en toen is het heel snel gegaan. Zij raadde me Dr. Rita Kappel, chirurg in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen, aan om de prothesen te laten verwijderen. Deze arts is één van de weinige chirurgen die bekend is met de klachten van vrouwen die een borstvergroting hebben ondergaan. Zij verzamelt alle gegevens en heeft contact met een specialist (orthemoleculair bioloog) die aan de hand van o.a. bloedmonsters onderzoek doet naar eventuele aantoonbaarheid van siliconen in het lichaam. Zij heeft - in maart 2007 - in een drie uur durende operatie mijn implantaten verwijderd (één was lek!), en zeer zorgvuldig de kapsels verwijderd. Ik heb nu nog twee kleine (bijna onzichtbare) littekens onder mijn borsten (die gelukkig helemaal niet geleden hebben onder al het geweld). Zij heeft me nog regelmatig gebeld om te informeren hoe het ging! En wat ben ik blij dat ik die stap heb genomen, en me niet heb laten verleiden (door een andere - door mij zeer gewaardeerde - plastisch chirug die ik inmiddels had leren kennen) om er nieuwe in te laten zetten.

  Nu, na bijna 2 jaar, kan ik echt zeggen dat ik ben opgeknapt. Niet meer de hele winter ziek, geen noemenswaardig gewrichtsklachten meer, veel minder moe, nooit meer huiduitslag etc. Het is een geruststellend idee dat er geen schade meer bij kan komen en ….. ik voel me echt heel happy met mijn eigen kleine, maar naturel borsten!

 • Anonymous avatar

  Als je ernstige lichamelijke klachten hebt heb je niet zoveel aan positief denken Ines.

  Plastisch chirurg dr. Kappel neemt de klachten van vrouwen met siliconen borstimplantaten in ieder geval wel serieus.